Dnes je štvrtok, 24.jún 2021, meniny má: Ján
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Udržateľne s Jankou z Baterkárne 2

máj 14, 2021 - 11:31
Minulý piatok sme v prvej časti našej EKO rubriky otvorili tému udržateľnosti nakupovaním potravín s čo najväčším ohľadom na životné prostredie aj rodinný rozpočet.
Foto: 
Baterkáreň

Dnešnou témou je správne uskladňovanie potravín. Aj vďaka šikovným radám od Janky Rehákovej z trnavskej Baterkárne dokážeme znížiť plytvanie prírodnými zdrojmi, potraviny nám vydržia dlhšie čerstvé a zachovajú si dôležité živiny a vitamíny.

Ako teda správne uskladňovať potraviny?
Správne skladovanie potravín nám dokáže ušetriť peniaze, energiu a čas. Naše domácnosti denne vyhadzujú množstvo potravín a zvyškov jedál. Nespracované potraviny končia v odpade najmä preto, že sa nám ich „nepodarí“ skonzumovať pred dátumom spotreby (čerstvé potraviny) či dátumom minimálnej trvanlivosti (trvanlivé potraviny). 

Každý z nás už určite zažil impulzívne nakupovanie – nakúpite potraviny, ktoré však skonzumovať nestihnete. Prvým krokom k zníženiu plytvania v našich domácnostiach je uvedomelé nakupovanie.

Skladovanie v chladničke
Keď som ako dieťa chodievala k starým rodičom, mali preplnenú chladničku, v ktorej som nikdy nevedela nič nájsť. Raz za rok som ju babke pomáhala upratovať a množstvo zastrčených pohárikov a fľaštičiek od rôznych načatých omáčok a dochucovadiel putovalo do koša, niekedy aj so sympatickou plesňou. Povedala som si, že keď raz budem mať vlastnú domácnosť, chladničku prepĺňať nebudem.

Podarilo sa! S manželom sa snažíme mať chladničku čo najprázdnejšiu. Nie je, samozrejme, úplne prázdna, ale neprepchávame ju a snažíme sa naozaj využiť to, čo tam je, a až potom robiť veľké nákupy.  

Chladničky a potravinové skrinky sú často miestami, do ktorých len prikladáme a prikladáme, staršie veci posúvame dozadu, nižšie a nižšie, až strácame prehľad o tom, čo sa v nich vlastne nachádza. Jednak nás to vedie k neustálemu nakupovaniu ďalších a ďalších surovín a potravín a taktiež plytvaniu tým, čo máme. 

Naozaj vám odporúčam pravidelne vyprázdňovať chladničku a mať reálnu predstavu o všetkom, čo v nej je. 

Ako zachovať čerstvosť potravín v chladničke čo najdlhšie? Prezradím vám pár šikovných tipov na ich uskladňovanie.

Umiestnenie
Áno, viem, že existujú presné manuály, ktoré nám povedia, na ktorých poličkách čo presne v chladničke skladovať.  Ja mám však svoj vlastný „manuál“, ktorý sa nesie v duchu „zíde z očí, zíde z mysle“. To znamená, že všetko, čo potrebujem spracovať a skonzumovať čo najskôr, by malo byť čo najviac na očiach.  Zeleninu do spodných zásuviek nedávam. Áno, síce tam vydrží dlho čerstvá, ale aj dlho ignorovaná. Preto do spodných zásuviek dávam trvanlivé potraviny, rôzne omáčky, ochucovadlá atď.  

Priesvitné nádoby
Ideálne je skladovanie v priesvitných nádobách, aby ste mali stále prehľad o tom, čo sa v nich nachádza. Najväčšiu čerstvosť si potraviny uchovajú v sklenených vzduchotesných dózach.  Samozrejme, neznamená to, že ihneď vyhádžete všetky staré plastové nádoby a nakúpite nové. Ak však príde čas nakúpiť nové, určite odporúčam investovať do sklenených, ktoré sú vhodné nielen na mrazenie a umývanie v umývačke, ale dokonca aj na pečenie. 

Mrkva
Z mrkvy odrežte vňať (použite ju napríklad do vývaru), dlhšie kúsky prekrojte a vložte do sklenenej uzatvárateľnej nádoby. Prilejete  vodu a skladujte v chladničke. Mrkva vám takto vydrží aj dva týždne čerstvá a tvrdá. Vodu je dobré po pár dňoch vymeniť, použiť ju možno na poliatie rastlín.

Bylinky
V sezóne nám doma rastie veľké množstvo byliniek, ktoré nie vždy stíhame spotrebovať čerstvé. Samozrejme, hojne sušíme, no ja osobne mám najradšej ich čerstvú vôňu a chuť. Keď v záhrade odstrihnem väčšie množstvo medovky a viem, že v ten deň ju nemám šancu všetku použiť, odstrihnuté bylinky dám do „vázy“, skleneného pohára, v ktorom vydržia dlhšie čerstvé aj na kuchynskej linke. Ak ich takto dáte do chladničky, predĺžite im životnosť ešte o ďalší deň-dva.

ako-skladovat-bylinky.jpg

Foto: 
Baterkáreň

Včelie obrúsky
V našej domácnosti sme si obľúbili obrúsky so včelím voskom, ktoré sú skvelé na uchovávanie nakrojenej zeleniny. Ak si napríklad odkrojím z uhorky, načatú časť obalím obrúskom, vďaka čomu vydrží dlhšie čerstvá. Tieto obrúsky môžete použiť aj na prikrytie nádob či zabalenie zvyškov tvrdých syrov. Ak ešte žiadne nemáte, odporúčam vám si obrúsky zakúpiť alebo vyrobiť doma zo zvyšnej bavlnenej látky.  Hodia sa vám nielen na uskladňovanie potravín, ale taktiež pri balení desiatej. 

Spracovávanie ovocia a zeleniny
Ďalšia vec, ktorú som ako dieťa nemala rada, boli zaváracie dobrodružstvá mojej babky. Skvelá gazdinka zavarila všetko, čo sa nestihlo zjesť! Všade boli poháre, nálevy, viečka...Vo veľkom hrnci sa stále varili poháriky plné kadečoho prazvláštneho.

Až dnes si uvedomujem, aké úžasné to bolo a ako uvedomelo moji starí rodičia narábali s úrodou, ktorú si dopestovali či kúpili. Zavárali sa rôzne odrody uhoriek, melóny, hrušky, jablká, marhule, broskyne, višne, černice, hríby, rajčiny, lečo, kapusta...

Chutné plody, ktoré boli poruke celú zimu pre celú rodinu. Ako spracovať potraviny, ktorým sa končí dátum spotreby? Ako zachrániť ovocie a zeleninu, ktoré nestíhame skonzumovať? O spracovaní potravín aj zvyškovom varení sa dočítate viac už budúci piatok.

Veľa zaujímavostí o udržateľnosti a mnohom inom sa dozviete na www.baterkaren.sk, facebookovom profile BaterkarenTrnava a instagramovom účte baterkaren_trnava.

- - Inzercia - -